Bölüm -54- (53.bölümden devam)

๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑ B'ölüm -LIV- ๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑(53'ten devam)

Ervin'in üzerinden hissettiği ağırlık kalktığında babasının yanına gitti. Ona dokunmaya çalışırken sadece elinin üzerinde bir ağırlık hissetti ve parmaklarını çok yavaş kımıldatabildiğini gördü. Kafasını çevirip kapıdaki yüze baktığında Sellsozo'nun kendisini seyrettiğini gördü. "Boşuna uğraşma delikanlı, baban manyetik alanımın içinde. Seni algılayamaz. Tıpkı diğerleri gibi. " dedi aynı çatalaşmış tıslama benzeri dişil sesiyle. "Ama bu nasıl olur, ona zarar verirsen..." KAşları çatılmış, yüzü bembeyaz olmuş yumruklarını sıkmıştı Ervin. Kalbi hızlı hızlı atıyordu . Bir yandan öfkelenmiş, bir yandan da korku bütün vücudunu sarmıştı. Savaş- yada kaç tepkisine tamamen hazırdı vücudu.

๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑

Selye, bedenin stresli durumlarda verdiği üç aşamalı tepkiyi "Genel Uyum Sendromu"olarak adlandırmıştır. Bu kurama göre, organizmanın strese tepkisi üç aşamada gelişir.Bunlar alarm tepkisi, direnme ve tükenme aşamalarıdır.


Alarm Aşaması: Birey bir stres kaynağı ile karşılaştığında, sempatik sinir sisteminin etkin hale gelmesi nedeniyle beden savaş ya da kaç tepkisi" gösterir.Savaş ya da kaç tepkisi sırasında bedende oluşan fiziksel ve kimyasal değişmeler sonucunda kişi, stres kaynağı ileyüzleşmeye ya da kaçmaya hazır hale gelir. Bu durum kalp atışlarının hızlanması,tansiyonun yükselmesi, solunumun hızlanması ve ani adrenalin salgılanması biçimindegelişir. Savaş ya da kaç tepkisinin ortaya çıktığı aşama, "alarm aşaması" olarak adlandırılır. Streste alarm aşamasında, stresi yaratan kaynaklar ve bunların yoğunluğu arttığı ölçüde stres eğrisi hızla normal direnç düzeyinin üzerine çıkarak normal davranıştan sapmanın ilk işaretleri verilmeye başlanır.

๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑

Eskilerin deyimiyle yüzün bembeyaz olmuş, betin benzin atmış deyimleir bu tepkinin gözle görülür etkilerinden meydana gelir. Aslında Vücut tam olarak karşılaşılan tehlike karşısında kişiyi, eğer kalıp da savaşacak ise ellerinden ve yüzünden kanı çekip bacaklara pompalar. Bu ellerde ve yüzde-saldır ve darp alma riskinde kan kaybını en aza indirgemeye yönelik bir savunma, kaçmaya karar verirse de bacaklara pompalanan kan ile daha fazla oksijenin kaslara ulaştırılıp daha uzun süre ve hızlı koşabilemesine metabolizmayı hazırlamak içindir.

๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑

Direnme Aşaması: Alarm aşamasını, "uyum ya da direnme aşaması" izler. Stres kaynağına uyum sağlanırsa her şey normale döner. Bu aşamada kaybedilen enerji, yeniden kazanılmaya ve bedendeki tahribat giderilmeye çalışılır. Stresle başa çıkıldığında parasempatik sinir sistemi etkin olmaya başlar. Kalp atışı, tansiyon, solunum düzene girer,kas gerilimi azalır. Direnme aşamasında birey, strese karşı koymak için elinden gelen tüm gayreti ortaya koyar ve stresli bir insanın davranışlarını göstermektedir. Belirli bir süre bireyin davranışlarında ve yaşantısında bu durum gözlenebilir.

๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑

Tükenme Aşaması: Uyum aşamasındaki gerilim kaynakları ve bunların yoğunluk dereceleriazalmadığı sürece ya da artış gösterdikleri durumlarda bireyin gayreti kırılır vedavranışlarında ciddi derecede sapmalar ve hayal kırıklıklarının yaşandığı bir evreye girilir.Eğer stres kaynağı ile başa çıkılamaz ve uyum sağlanamaz ise, fiziksel kaynaklar kullanılamaz ve tükenme aşamasına geçilir. Tükenme aşamasında, parasempatik sinir sistemi etkindir. Kişi tükenmiştir ve stres kaynağı hala mevcuttur. Bu aşamada uzun süreli stres kaynakları ile mücadele edilemez ve kişi başka stres kaynaklarının etkilerine de açık hale gelir.

๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑

Sellsozo, gülümseyerek; "Cesaretin hoşuma gitti. Sana Üç soru soracağım, delikanlı. Eğer cevaplarını bilirsen sen de ben de istediklerimize kavuşacağız. Ben, bu durum hiç yaşanmamış gibi yavaşlatıp durduğum zamanı geri çevireceğim, ve kapıdan geçmenize izin vereceğim, ben de sonunda huzura kavuşabileceğim. O yüzden lanetin bozulması için sorularıma cevap vermeni umuyorum!" , dedi.

Ervin; "Tamam, hazırım" , dedi karnında midesinin hemen üstündeki ağırlığı hissederken. Sellsozo, sorularını sormaya hazırlanırken, Ervin ;"Ya bilemezsem?" , diye sordu. Sellsozo, "Bilsen iyi olur delikanlı. Yoksa siz de bu mağaranın sonu olmayan koridorlarından birine dönüşeceksiniz...", dedi.

๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑

İlk Sorum"Sabahleyin dört ayak, öğlenleyin iki ayak ve akşamleyin üç ayak üzerinde yürüyen ve ayak sayısı arttıkça güçten düşen nedir? "bir süre soruyu iyice anlaması için durup bekledi; "İkinci sorum ;onu yapanın ona ihtiyacı yoktur, onu alan istemez ve kullanmaz, onu kullanan da kullandığını bilmez.." diye devam etti. "Ve son sorum;"Hiç var olmadım, ama daima var olacağım, Beni asla hiç kimse görmedi, asla hiç kimse göremeyecek Yine de bu yerküresinde herkesin ümidi, Yaşayan ve nefes alan herkesin güvencesiyim.Bu nedir?"

Sorular bittiğinde Ervin'e "Zamanın var, istersen burada ölene kadar soruların cevaplarını bekleyebilirsin. Ama uyarırım. Zaman onlar için ne kadar yavaş akıyorsa snein için ise o kadar hızlı akıyor. Normal dünya zamanına göre 2 saat içinde 80 yaşına gelip ölebilirsin. " ervin, gerçekten de ellerine baktı, hiç de 16 yaşındaki bir gencin ellerine benzemiyordu elleri. Şu an sanki 30larında felan olmalıydı. Ve gittikçe yaşlanıyordu, hızla. İçi panikle titredi. Bir an önce soruların cevaplarını bulmalıydı."

๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑(devan edecek)