๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑ B'ölüm -XIX- ๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑(B'ölüm 18'den devam)

Sercan, kitabın fizyolojik kategorilendirmesiyle ilgili sayfasına hızlıca göz gezdirdi:

"VÜCUT YAPISI

Esas olarak üç tip vücut yapısı vardır. Zayıf yani entelektüel tip, orta yani bedenen faal tip, ve ılımlı tip. Bu üç yapı esastır. Aşağıda aldığımız tipler bu esasların insanlar arasında görülen değişikliklerindendir.

๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑

ZAYIF YAPI: Zayıf, yani entelektüel tipin yüksek ve geniş alınlı , büyük bir kafası küçük bir yüzü vardır. Yüzünün hatları zarif çizilmiştir. Burnu ince, çenesi sivridir. Vücut narin, çelimsiz ve çok zaman nahif olur. Omuzlar dar ve düşük, kollar biraz uzun ve ince, parmaklar uzun ve sivridir.
Bu tip kimseler zihnen son derece faal olmakla beraber bedensel hassasiyetleri kıttır. Onun için biraz tembelliğe eğilimli olurlar başka insanlarla alakaları soğuk ve cemiyet insanı olamazlar. İyi konuşurlar ama konu ancak yüksel entelektüel bir sahaya dökülünce… çok okurlar ve kaba sporlardan ve oyunlardan nefret ederler. Seziş ve anlama özellikle son derece kuvvetlidir. Her şeyi görür ve mükemmel muhakeme ederler. Eleştiri kabiliyetleri mükemmeldir. Herhangi bir işle uğraştıkları zaman da zihinlerini kayıtsız şartsız olarak o işe vermekte birincidirler.

๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑

ORTA KARARLI YAPI : Boyları orta vücutları da ne zayıf ne şişman olan tiplerin çeneleri, alınları omuzları ve elleri ekseri dört köşeye yakın bir şekil arz ederler. Adale ve kemikleri çıkıktır. Bu tipler bedenlerini meşgul edecek herhangi bir faaliyet olmazsa kederlerinden ölecek zannedersiniz. Böyle yapıya sahi olanlar asla rahat durmazlar. Çoğunlukla spora karşı derin bir ilgi gösterirler. Kaba saba sporla uğraşan çoğunlukla atletlerin bu yapıda oldukları görülmüştür.
Bu tipler bina içinde oturarak kafa veya el yorarak yapılacak işlerden nefret ederler. Genellikle kurucu, yapıcı, madenci, orman mühendisi, fabrikatör veya denizcidirler. Gece rüyalarında veya gündüz hülyalarında kaşif, asker veya atlet olmayı özlerler. Ekseri cesurdurlar. Sevdikleri hatta hiç tanımadıkları yabancıları korumak için hayatlarını tehlikeye koymaktan çekinmezler.
Bütün bu özellikler madalyonun bir tarafı ...

๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑

Madalyonun diğer bir yüzü ise, bu tiplerin zihni tembellidir. Bu yapıda olanların çoğunlukla zihnen durgundur. Parlak keskin pratik bir zekadan mahrum olurlar. Bazıları da müstesna edecek kadar parlak zihni hassasları olmakla beraber hiçbir işe yaramaz. Zira bunlar beyinlerini işletmekten son derece nefret ederler. Zihinlerini kullanmaktansa adalelerini çalıştırmayı tercih ederler."

๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑๑۩۞۩๑๑ (Arkası yarın)